SLOTWOORD

SLOTWOORDJE

 

Ik was inmiddels uitgeput. Ik vocht immers mijn eigen oorlog tegen chronische uitputting, fobieën en een paniek- en angststoornis, ontstaan na een zeer dramatische en emotioneel belastende jeugd.

Dit zoektochtje had veel te veel van mijn krachten gevergd. Ik moest eigenlijk werken aan mijn eigen herstel, maar tijdens mijn wandelingen langs het Melicker kruis had ik nou eenmaal een virus te pakken kregen en sindsdien wilde ik koortsachtig het verhaal achter het kruis te weten komen…

Gaandeweg wilde ik er mijn missie van maken om de identiteit van ‘mijn’ Russen te achterhalen en hun familie in  te lichten, maar dat is vooralsnog een onmogelijke opgave gebleken. Misschien dat door dit boekje nieuwe feiten boven tafel komen en dat er tongen worden losgemaakt. Ik hoop het, want ik zou het prachtig vinden als de namen van de dwangarbeiders uit de anonimiteit zouden kunnen worden gehaald en indien hun nabestaanden eindelijk afscheid van hen konden nemen en zekerheid konden verkrijgen over hun lot.

In de lente ga ik zeker bloemen brengen naar het graf van de Noorse piloot Arne Helle Holter, maar natuurlijk zal ik dan ook bloemen neerleggen bij het Melicker kruis. Immers, ik heb toch een beetje een band gekregen met de gevechtsvlieger en met de drie geëxecuteerde Russen.

Het was niet mijn bedoeling om van dit boekje een droog feitenwerkje of een historische roman te maken. Ik heb het geschreven als een geschreven minidocumentaire over mijn fascinatie voor het mysterieuze crucifix en over mijn zoektocht naar het verhaal achter het kruis. Ik wilde het mysterie van het kruis ophelderen en mijn speurtochtje en persoonlijke beleving en gedachten over de oorlog beschrijven.

Ik hoop dat dit boekje bijdraagt aan het niet vergeten van een gruwelijk haattijdperk en dat we er onze lessen uit trekken.

 

IETS OVER DE SCHRIJVER

 

Roland Danckaert, geboren en getogen op de Donderberg in Roermond, is vele jaren als freelancer actief geweest in de journalistiek. Hij vervaardigde artikelen voor onder andere Voetbal International, Dagblad De Limburger (sport), Lifestyle Magazine (reisverhalen en interviews) en voor Story en Party (interviews met en verhalen over bekende Nederlanders en het koninklijk huis). Daarnaast is hij altijd een fervent ingezondenbrievenschrijver, lezerscolumnist en amateurdichter geweest.

In eigen beheer, bij Gigaboek, heeft Danckaert de veelzijdige boekjes ‘Ratjetoe’ en ‘Miks’ uitgegeven, mengelingen van diepgang en kolder, van gedichten, hersenspinsels, verzinsels en anekdotetjes.

Danckaert schrijft veel openhartige, onzinnige en diepzinnige blogs op internet (bij Wordpress.com en bij bloggertje.nl) en heeft een groot aantal websites, onder andere: www.rolanddanckaert.nl en www.Positievevoorbeelden.rolanddanckaert.nl.

Roland Danckaert is getrouwd met Sandra Schmitz en samen hebben ze twee kinderen, een jongen en een meisje.

  

Maak jouw eigen website met JouwWeb